Wednesday, March 6, 2013

BAN Bangang ~ Student UiTM Sabah Kena Buli Senior

Kena buli, kena raging, kena jadi badut, kena jadi bangang dan bermacam lagi. Itulah yang terpaksa ditempuh pada sesi pemanasan masuk U. Bagi yang lembik dan muka tiga suku, konfem jadi bahan lawak jenaka. Yang berani melawan, akan terlepas.

Moral of the story adalah, nak didik anak, janganlah terlalu manja. Tambah lagi anak lelaki. So, bila mereka travel ke mana-mana, takder la jadi pengecut.

Seorang mahasiswa kena berani. Jangan jadi bangang ikut jer apa yang disuruh. Kalau bergaduh pasal kena raging pun, takder nya sampai kena buang. Tapi tulah, pengecut nak lawan. kena lah raging. Yang senior tu pun sebenar kaki buku, penakut, ramai-ramai jer berani. Salah guna kuasa.

11 comments :

  1. Dalam hutan. dah macam askar sultan sulu mereka ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. celaka and sial buat budak mcm tu klau mhu tunjuk lagak tu one on one lah ..bodoh...

      Delete
  2. Sesi pemanasan katakan. Aku dulu pun mcm ni juga. sekarang baru pikir, kenapa aku tak lawan je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti ko kena jadi badut @ kena buli sampai terberak. hahaha

      Delete
  3. Mohon pihak UiTM mengambil tindakan tegas dalam isu ni!

    ReplyDelete
  4. ya betul, memang kena lwn, bukan lawan bertumbuk tp lawan berhemah, tunjukkan kita bukan penakut, pandang muka dan mata pembuli tu, kalu dia tangan kita baru kita tangan dia balik. saya pun dulu ex-itm, tp tak pernah kena buli pun. sebelum tu duduk kat boarding school 5 tahun pun ok je. jgn biarkan diri anda dibuli. sendiri mahu ingat le :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kalau buat nerd je, mmg la kena buli. kalau lawan, konfem dia takut. sbb yg jadi penyambut pelajar ni, budak nerd. lepas semua settle, baru tau, mereka tu sebenarnya budak nerd U. nak tunjuk lagak depan budak baru. tapi budak baru pun bangang. buat jer semua yg disuruh.

      Delete
    2. aku paling benci senior time belajar dulu. kerek nak mampos. setakat beza 1 sem. dh nak tunjuk lagak. tapi ada jer senior yg ok.

      Delete
  5. aku setuju junior kena mcam ni sb dlu aku penah kena. antara sebabnye adalah kebanyakkan junior2 baru masuk ni muka kerek tahap cipan, muka samseng pastu kerek mmg kena kaw2 punye, klu muka baik kena biasa2 je. junior sepatutnya hormat org yg lebih senior sb nnti nk mintak tunjuk ajar kt senior jugak, tp lepas kena ragging, senior2 ni minta maaf dan lepas tu lepak sama2 dengan suasana yg harmoni, mmg best. Rasanya hampir semua universiti mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak perlu kot. tak semestinya dgn ragging org hormat. kdg tu bleh buat berdendam. zaman aku study, boleh katakan majoriti anti senior. boleh jer study tanpa senior. buku, rujukan semua boleh beli. kadang tu senior lagi bengap dari kitaorg.

      Delete
    2. orang g U bkn nak kne ragging...org g U nak belajar..itu matlamat utama...klau nak sgt kne ragging, masuk sekolah tentera atau masuk latihan tentera...haa, kat situ ko tau la ragging cmne..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...